štvrtok 10. mája 2007

Vylodenie v Normandii

6.jún 1944

Situácia pred operáciou Overlord:

- Spočiatku Nemecko bolo veľmi úspešné → polovica Francúzska bola zabraná, neskôr však nastali ťažkosti → Nevyhrali leteckú vojnu o Anglicko

→ Hitler nezahájil inváziu na Britské ostrovy,

→ Neskôr začali prehrávať.

- Hitler si uvedomoval hrozbu spojeneckej invázie do Francúzska. Keďže od Anglicka ich oddeľoval len úzky prieliv, Hitler presadzoval vybudovanie atlantického valu – mohutného opevnenia pozdĺž Z. pobrežia Európy, od Dánska až po Španielsko. Nebolo to však reálne postaviť takú dlhú líniu. Najdôležitejšie bolo vybudovať opevnenia blízko Anglicka a okolo prístavov a ústí riek.

- Do roku 1942 sa na opevneniach urobilo len málo, ale po útoku na prístav Dieppe (r. 1942, okolo 5000 Kanaďanov pristálo pri Dieppe, prístav bol dobre opevnený. Útok skončil neúspechom, napriek tomu táto udalosť s Hitlerom otriasla.) sa výstavba fanaticky urýchlila.

- Použili sa milióny ton betónu a množstvo ocele, na úkor európskych zásob (dopyt po materiáli bol taký veľký, že boli rozobraté aj časti Maginotove a Siegfriedovej línie). Koncom roku 1943 tu pracovalo viac než pol milióna mužov.

Situácia v Nemecku

- Jún 1944

- Nemecko bolo neustále bombardované spojeneckými bombardérmi a trpelo porážkami

- Na Východnom fronte bojovali mohutné ruské sily

- Spojenci prenikali do Talianska

- Armády Wehrmachtu boli oslabené a všade ustupovali

- Nemecko však ani zďaleka nebolo porazené a bolo pravdepodobné, že spojenci sa pokúsia otvoriť nový západný front.

- Na nemeckom velení sa predpokladalo, že k útoku dôjde v oblasti Pas-de-Calais (tam bola vzdialenosť medzi Anglickom a kontinentom najmenšia, taktiež cesta k nemeckým hraniciam bola najkratšia) → hlavne tu boli budované opevnenia, čakala tam silná 15. armáda.

- Ervin Rommel →Púštna líška

poľný maršal, vrchný veliteľ armádnej skupiny B- najmocnejšej sily akú kedy Nemci na západe mali.

Zodpovedal za odrazenie útoku spojencov, keď začne invázia

→ Bol odhodlaný spraviť všetko, aby odrazil spojenecký útok

→ Pod jeho vedením sa budovali obranné opevnenia, bol si vedomý, že rozhodujúca bude bitka na pobreží → všade na pobreží, kde mohlo prísť k vylodeniu nechal postaviť hradby protiinváznych prekážok ako betónové kužele, oceľoví ježkovia a zubaté železné konštrukcie tesne pod hladinou mora. Všetko bolo posiate mínami rôzneho druhu. Kde nebolo dosť mín, boli použité delostrelecké granáty. Toto opevnenie malo odraziť pristávacie člny ešte pred tým, ako dorazia na pobrežie. Aj na pobreží bolo umiestnených veľa mín a ostnatého drôtu. (Celkovo bolo pobrežie zamorené 5 miliónmi mín, Rommel si však robil nádeje, že invázne brehy poseje 60 miliónmi mín.)

→ V čase vylodenia boli nemecké ženistické práce splnené v oblasti Pas-de-Calais na 68% a v Normandii na 18%.

→ Iróniou osudu, Rommel v osudný deň odcestoval do Nemecka na dovolenku, lebo jeho žena slávila narodeniny.

Spojenecké prípravy

- Na konferencii v Teheráne na naliehanie Stalina, prisľúbili spojenci vytvorenie nového západného frontu. Stanovil sa termín máj 1944.

- Prípravy v Anglicku – už pred konečným plánom do Anglicka prúdili ľudia a zásoby

1,5 mil. amerických vojakov, 1 mil. anglických, 500 tis kanadských, a iní. Spolu približne 2 876 000 vojakov

Stavali sa letiská, železničné trate, v lesoch boli ukryté hory munície, pripravovali sa vozidlá → Anglicko vo veľkom zbrojilo

- Dwight D. Eisenhower - veliteľ spojeneckých inváznych vojsk

- mal v spolupráci s ostatnými spojeneckými národmi podniknúť operáciu namierenú na srdce Nemecka, smerujúcu k zničeniu jeho ozbrojených síl

Plán OVERLORD

- Spojenci sa mali vylodiť v Normandii, na asi 100 kilometrovom úseku od Le Havre po Cherbourg

- Americké, kanadské a anglické jednotky mali pobrežie rozdelené na 5 pláží- Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword. Tu sa mali pokúsiť vytvoriť predmostie pre vojakov a výzbroj, neskôr obsadiť prístav a vytvoriť nový front proti Nemecku.

- Na určenie dňa sa zohľadňovali mnohé faktory, ako napr. aby bol odliv počas celého dňa, musel svietiť mesiac, a mal vanúť len mierny vietor smerom do vnútrozemia.

- Invázia bola naplánovaná na 5. jún, ale kvôli nepriaznivému počasiu sa odložila. Konečný termín dňa D: utorok, 6. jún 1944.

Začiatok invázie

- Večer, 5. júna, kolóna vyše 5 tis. lodí smeruje do Francúzska. Vpredu plávali mínolovky, za nimi torpédoborce a vzadu vyloďovacie plavidlá.

- Krátko po polnoci, zhodili lietadlá výsadkárov – prieskumníkov. Mali svetelne označiť plochy pre ďalších parašutistov a pre klzáky, ktoré mali dopraviť prvú muníciu a vozidlá. Nie všetci prieskumníci boli schopní splniť svoju úlohu. (zablúdili, odvialo ich kilometre ďaleko, označili svoju oblasť chybne)

- Neskôr pristáli rádoví výsadkári – mali obsadiť dôležité mosty a cesty a zneškodniť nepriateľské batérie. Mnohí, zaťažení ťažkým výstrojom, sa utopili v bažinách, alebo zablúdili.

- Pristálo 69 klzákov, z toho 49 na správnom mieste

- Okrem výsadkárov bola zhodená aj tisícka bábok oblečených v uniformách, aby zmiatli Nemcov.

- Do rána boli obsadené dôležité mosty, iné vyhodené do vzduchu, podarilo sa zneškodniť niektoré delá a guľometné hniezda. Výsadkári oslobodili prvé francúzske mesto Ste. Mére-Eglise. Francúzske podzemné hnutie zatiaľ prerušilo nemecké telefónne spojenia.

- Aj keď Nemci vedeli, že pristáli výsadkári, lode stále nevideli. Situáciu nepovažovali za vážnu. V nemeckom velení panoval zmätok, váhanie a nerozhodnosť. OKW (Oberkommando der Wehrmacht) odmietlo uvoľniť posily. Nemci čakali na svitanie, aby sa ukázalo, o čo ide.

- Okolo 6 hodiny ráno boli lode už na dohľad. Akonáhle boli na dostrel, začalo sa ostreľovanie. Spojenci využívali vyše 10 tis. stíhačov a bombardérov.

- Zopár lodí bolo zasiahnutých, niektoré narazili na podmorské míny a potopili sa, napr. Corry.

- Spojeneckí vojaci – mnohí trpeli morskou nemocou

- s plným výstrojom vážili najmenej 135 kg, boli nepohybliví a pomalí

- o 6:3O ráno sa začalo vyloďovanie- najprv obojživelné tanky, potom ženisti.

- Američania na plážach Utah a Omaha, Briti na plážach Gold a Sword, Kanaďania na pobreží Juno.

Vlastná invázia

- na jednotlivých úsekoch bola invázia odlišná

→ Napr. na pláži Utah mali Americkí vojaci dojem, že ide len o ďalšiu cvičnú akciu. Títo vojaci rýchlo prenikli do vnútrozemia.

Najhoršia situácia bola na pláži Omaha, ktorá dostala prezývku Krvavá Omaha. Bola nepriateľom viac chránená, jednotky boli široko rozptýlené. Ukázala sa aj krutosť Nemcov, keď si ostreľovači zámerne vyberali za cieľ míny na prekážkach, či čakali, kým ženisti pripravia prekážky k odstrelu a potom ich sami Nemci odstrelili pred tým, ako sa ženisti stihli dostatočne vzdialiť. Situácia bola zúfalá, člny sa nemohli vylodiť a postupne sa potápali. Mnohí vojaci sa utopili, lebo jednotky mali jasný rozkaz dostať sa na pevninu za každú cenu, ale nemali zachraňovať ostatných vojakov. Všade bola spúšť a chaos, vojaci sa skrývali za telami mŕtvych. Až teraz sa zistilo, že mnohé jednotky pristáli na nesprávnych úsekoch.

- Hitler stále spal vo svojom rekreačnom sídle.

- Alfred Jodl - generálny plukovník, operačný náčelník OKW

- odmietol uvoľniť tankové zálohy, divíziu Panzer Lehr a 12. tankovú divíziu SS na žiadosť OB West (veliteľstvo oblasti západ - OberBefehlshaber West). Nebol si istý, že toto je ozajstná invázia, dostal správy, že toto môže byť iba útok k odvráteniu pozornosti a hlavný útok bude na Pas-De-Calais.

- Nariadil čakať, kým sa situácia nevyjasní.

- 9:30 ráno – Spojenecké armády sa vylodili na všetkých piatich pobrežiach.

- O desiatej konečne zobudili Hitlera. Nasledovala porada, ale Hitler došiel k záveru, že toto nie je hlavná invázia.

- Vojaci 4. americkej divízie postupovali z pobrežia Utah veľmi rýchlo. Zaistili prvé veľké americké predmostie. Na Omahe to išlo ťažšie, ale pomaly začali postupovať.

- o 15:40 OKW konečne uvoľnilo 12. divíziu SS a divíziu Panzer Lehr. Tanky boli zdržané o viac ako 10 hodín, bolo príliš neskoro. Aj 21. tanková divízia bola zničená.

- Za 24 hodín dosiahli spojenecké straty celkovo 12 tis. mužov. Nemecké straty boli od 4 tis. do 8 tis. mužov. (Informácie sa rozchádzajú.)

- V nasledujúcich dňoch sa spojenci dostávali do vnútrozemia. Postavili tzv. Mullberies- moruše. Bol to krycí názov pre 2 prístavy, čo spojenci postavili na pobreží. Tu sa až do 19. júna vyloďovali vojaci a vozidlá. Neskôr sa vyloďovanie presunulo do dobytého prístavu Cherbourg.

- Hitler i po dni D veril, že k hlavnému spojeneckému útoku príde na Pas-des-Calais, 15. armádu do konca držal na mieste.

Záver

- Spojencom sa podarilo otvoriť novú západnú frontu proti Nemecku

- Postupne oslobodzovali Francúzske mestá

- Do konca mesiaca dosiahli nemecké straty 250 tis. mužov

- Spojenecké bombardéry robili kobercové nálety a ničili nemecké zákopy

- Začiatkom augusta bola cesta na Paríž pozdĺž Seiny voľná pre spojenecké vojská, postupovali rýchlo.

- Nový západný front významne prispel k odľahčeniu východného frontu a porážke nacistického Nemecka.

Zaujímavosti

→Niektorí historici sú presvedčení, že keby sa invázia nepodarila, tak by Američania neváhali použiť Atómovú bombu. (A tak, v prípade spojeneckého neúspechu v Normandii, by sme dnes možno nespomínali na Hirošimu a Nagasaky ale na Berlín a Franfurkt.)

→V deň D sa uskutočnila najväčšia letecká, výsadková a námorná akcia všetkých čias, ktorá sa navždy zapísala do vojnovej histórie. Zúčastnilo sa nej aj 1465 československých letcov.

L M

Žiadne komentáre: