nedeľa 16. decembra 2007

Ako odlepiť jazyk od zamrznutej železnej tyče

Už ste mali niekedy také šťastie a jazyk sa vám prilepil na zamrznutú železnú tyč? Bez toho, aby sme sa venovali otázkam týkajúcich sa pofidérnych pohnútok, prečo ste vlastne olizovali železnú tyč, ponúkam zopár rád ako si jazyk oslobodiť bez väčšej ujmy.

  1. Zachovajte pokoj. Nie ste prvý, ani posledný, komu sa to stalo. Vždy sa nájde podobný blázon.
  2. Pokúste sa využiť svoje ruky, pokiaľ ich tiež niekde nemáte strčené alebo primrznuté. Uchopte jazyk a vydychujte teplý vzduch, pokým sa jazyk neuvoľní.
  3. Účinnejšia je teplá voda. Ak máte nejakú po ruke, vylejte ju na jazyk a tyč a súčasne sa modlite, aby neprimrzol ešte viac.
  4. No, ak už nič, skúste si jazyk odkrútiť a odtrhnúť od tyče. Tento spôsob môže byť bolestivý.
  5. Pokiaľ je niekto nablízku, požiadajte ho o pomoc. Hovorte pomaly, a snažte sa podľa možnosti čo najlepšie artikulovať. Najúčinnejší by bol postup s teplou vodou, ale pomôže aj dýchanie teplého vzduchu.
  6. Radšej neskúšajte používať plynové horáky ani sviečky.

Typ:
Je rozumné sa jazykom nedotýkať železnej tyče, pokiaľ vonku mrzne. Keď už neviete vydržať náhle nutkanie, presvedčte sa, že máte prístup k zdroju teplej vody a niekto je nablízku.
Vždy si však najprv poriadne rozmyslite, či to naozaj musíte urobiť. Odstraňovanie primrznutého jazyka je dosť bolestivé.

2 komentáre:

Unknown povedal(a)...

A co takyto neobvykly navod? Nebodaj si brat prilepil jazyk ? Alebo este lespie, ty ?

Soriri povedal(a)...

Náhla inšpirácia z rodinných kruhov. Ale s bratom sme nič tentoraz nerobili.